Onze missie en visie
Missie
Onze school vormt een verbindende schakel in de dorpsgemeenschap van Oostdijk. We streven ernaar om bij te dragen aan de persoonlijke vorming van de leerlingen waarbij het onderwijs uit het Woord van God de Bron vormt van waaruit we putten. Daarbij zijn we gericht op de vorming tot christelijke burgers die God willen dienen. Tegelijk bereiden we hen ook voor dat ze actief participeren in onze samenleving en op een respectvolle manier dienstbaar zijn aan hun naasten.
Toelichting op onze missie:
Onze school is een christelijk basisschool op reformatorische grondslag. De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in het onderwijs. Het doel van de school is het bieden van onderwijs overeenkomstig de Bijbelse waarden en normen die als volgt samengevat kan worden: ‘Gij zult den Heere uw God liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw kracht en uit geheel uw verstand, en uw naaste als uzelven’ (Lukas 10:27). Van belang is de Bijbelse waarheid door te geven zoals kernachtig is verwoord: ‘Leer den jongen de eerste beginselen naar de eis zijns wegs; als hij ook oud zal geworden zijn, zal hij daarvan niet afwijken’ (Spreuken 22:6).
Tegelijkertijd belijden we vanuit de Bijbel dat de mens een zondig schepsel is dat niet gericht is op God en zijn naasten. Maar door genade kunnen zondige mensen door Jezus Christus worden vernieuwd tot schepselen die de Heere liefhebben boven alles en hun naaste als zichzelf. Die Bijbelse boodschap staat centraal in ons onderwijs waarbij we de leerlingen vormen tot christelijke burgers.
De Bijbel geeft ons de volgende uitgangspunten met betrekking tot de vorming van kinderen:
· Ieder kind is uniek en heeft persoonlijke gaven en talenten die verder ontwikkeld kunnen worden. Het gaat daarbij om een brede vorming van hart, hoofd en handen. Ieder kind is geneigd het verkeerde te doen. Daarom is opvoeding in de Bijbels normen en waarden noodzakelijk. Het geweten van kinderen moet gevormd worden en ook het onderscheid tussen goed en kwaad moet worden bijgebracht.
· Ieder kind heeft genade en bekering nodig om God en zijn naaste lief te kunnen hebben. Daarom is het noodzakelijk dat hen de Bijbelse boodschap voortdurend wordt voorgehouden.
· Ieder kind staat in relatie tot zijn medemens en tot de schepping. Daarom is het belangrijk hen te leren en toe te rusten dienstbaar te zijn aan hun medemens en goed te zorgen voor de aarde.
· Ieder kind mag verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden en kan hierop aangesproken worden. De mens is, ook na de zondeval, een redelijk-zedelijk schepsel gebleven.
Het opvoeden van kinderen vinden wij een primaire taak van de ouders. De opdracht van de school is het leveren van een bijdrage aan de vorming. Het algemene doel van het reformatorisch onderwijs, is de vorming van de mens tot zelfstandige, God naar Zijn Woord dienende persoonlijkheid, geschikt en bereid om de ontvangen gaven te besteden tot Gods eer en tot heil van het schepsel, in alle levensverbanden waarin God hem plaatst (Dr. J. Waterink).
De belangrijkste kenmerken van onze school zijn:
· We doen alles wat in ons vermogen ligt om onze leerlingen te wijzen op het allerbelangrijkste in het leven: Jezus Christus persoonlijk te leren kennen als Zaligmaker.
· De Bijbel geeft richting aan onze onderwijskundige, pedagogische en didactische keuzes en onze omgang met elkaar en de leerlingen.
· We bereiden onze leerlingen voor en rusten hen toe op een leven als christen in de 21e eeuwse maatschappij.
· We gaan uit van de uniciteit van ieder kind omdat ieder kind een uniek schepsel van God is. We stemmen in ons onderwijs af op de onderwijsbehoeften van iedere leerling.
· We creëren een veilig schoolklimaat waar sprake is van duidelijkheid, voorspelbaarheid en geborgenheid zodat een leerling zich kan en durft te ontwikkelen.
· We staan voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs in een rijke, uitdagende leeromgeving. Het behalen van optimale opbrengsten is een opdracht aan alle betrokkenen in de school: op school-, groeps- en leerlingniveau. Bij dit leren gaat het ons om hart, hoofd en handen.
Onderwijskundige visie
In ons onderwijs zijn we gericht op de brede vorming van de leerlingen. We hebben oog voor de individu en willen recht doen aan de persoonlijke talenten van leerlingen. Het belangrijkste doel is de ontwikkeling van een eigen (geloofs)identiteit, waarbij ze worden toegerust om als christen te kunnen participeren in de maatschappij. Daarbij is het nodig dat die ontwikkeling wordt gestimuleerd in relatie tot de ander. Van belang is ook een veilige omgeving waarin sprake is van een goede relatie waarin het kind zich gezien en gekend weet.
De leerlingen hebben recht op kwalitatief onderwijs. Dat vraagt om professionele en betrokken personeelsleden die zorgen voor een optimaal ontwikkel- en leerklimaat, waarin zij de ontwikkeling van zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid, reflecterend vermogen en samenwerking stimuleren. De leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel hebben hoge verwachtingen van de leerlingen en stemmen hun onderwijsaanbod af op de behoeften en mogelijkheden van de leerlingen. Gelet op de didactiek vinden we de volgende zaken van groot belang:
· interactief lesgeven; de leerlingen betrekken bij het onderwijs
· onderwijs op maat geven: differentiëren
· gevarieerde werkvormen hanteren (variatie = motiverend)
· een kwaliteitsvolle (directe) instructie verzorgen
· kinderen zelfstandig (samen) laten werken
We willen als school zelf ook in ontwikkeling blijven en de kwaliteit van ons onderwijs blijven verbeteren. Dit doen we door met en van elkaar te leren. Dit doen we ook in samenwerking met de leerlingen en hun ouders. Beide zullen we betrekken bij de ontwikkeling van het kind.